— QiGong 

QiGong er en træning af den subtile krop for at opnå større harmoni og velvære i krop og sind. Denne træningsform hjælper dig til at 

  • leve et langt og sundt liv med minimal sygdom og skader, 
  • booste din energi og ydeevne
  • opnå spirituel ro og nærvær.

Vi ved alle at træning af kroppen er nødvendigt for at vi kan leve et sundt liv, fuld af energi og livsglæde. Men det ligger i vores kultur at tænke på kroppen som en redskab eller en maskine. Vi træner enkelte dele og presser kroppen til at yde. Men hvad synes kroppen egentlig om det? Og hvad sker der med vores kontakt til kroppen?

Kroppen rummer en fantastisk intelligens, men vi lytter sjældent til den. Vi overhører eller misforstår kroppens signaler. Vi spiser når vi er kede af det, vi kører på når vi egentlig er trætte, og når der opstår ubalance indtager vi forskellige kemiske substanser for at prøve at få kroppen til makke ret. Men vi lytter ikke.
QiGong er et flere tusind år gammelt system til at åbne for kroppens iboende intelligens. Det stammer fra daoismen, og de bruger betegnelsen Qi for den livskraft der strømmer igennem kroppen og får alt til at fungere optimalt.

Man kan tænke på Qi som et abstrakt, spirituelt begreb, men i QiGong gøres det helt konkret når vi lærer at mærke og manipulere engergistrømmene i kroppen. Det kan tilmed måles som ændringer af kroppen magnetiske og elektriske udstråling.

QiGong blev oprindeligt udviklet som et redskab til spirituel udvikling, men blev enormt populært som en måde at opnå en meget dybtegående sundhed ved hjælp af omprogrammering af hele din fysiske krop og blev grundlaget for det vi i dag kender som traditionel kinesisk medicin, selvom meget af den oprindelige daoistike visdom er blevet udvisket i den moderne fortolkning.QiGong gav en så enorm indre styrke at kejseren i Kina tilkaldte munkene for at hjælpe ham mod lokale bander og således blev QiGong også ophav til det vi i dag kender som Kung Fu. I Shaolin templet i Kina trænes den dag i dag stadig QiGong sideløbende med Kung Fu og meditation.

En stor del af QiGong er en række enkle dynamiske bevægelser der udføres med fuld opmærksomhed og et bevidst åndedræt. Det bliver betegnet som meditation eller mindfulness i bevægelse, men kunne nærmere betegnes som bodyfullness. Hvad end du er ude efter at leve et langt og sundt liv, er nysgerrig på at lære at lytte og forstå din krop, søger at optimere din ydeevne, eller søger en spirituel forståelse har QiGong noget af tilbyde.

Jeg udbyder workshops og events og har i perioder ugentlige hold. Desuden er jeg en del af lærertemaet hos QiGongZen hvor vi uddanner QiGong instruktører.

— Meditation 

Meditation er træning af sindet for at opnå større harmoni og velvære. Vi træner hjernes evnen til at holde fokus (samadi) og evnen til samtidig at være bevidst om alt det der foregår både inde i os og uden for (sati). Det sidste er det der på engelsk er blevet oversat til "mindfullness."

Uden den træning kan sindet føles som en masse små sind der konkurrerer om opmærksomheden,og vi bliver som slaver af disse sind. Vi kan ikke selv bestemme hvordan vi vil agere og hvilke tanker og følelser vi holder fast på. Men i steder for at prøve at lukke det ude eller dulme det lærer vi gennem meditation at udvide vores egen bevidsthed så vi kan rumme det. Og således faldet sindende langsomt til ro og bliver igen til et sind.

Men det er kun begyndelsen. Efterhånden som vi bliver bevidste om hvad der egentlig foregår i vores sind, bliver vi bevidste om de dårlige mønstre og begynder at se, hvor meget af det vi synes at slås med, som egentlig kommer fra vores eget sind. Langsomt men sikkert begynder en omstrukturering af hjernen. Alle mulige små og store traumer begynder at dukke op og blive skyllet ud. Vi kan møde mange udfordringer i meditationerne, men de er alle destillerede udgaver af udfordringer vi har i hverdagen som vi på den måde stille og roligt piller broden ud af. Samtidig med træning af koncentrationen og forståelse (vipassana) træner vi at komme i kontakt med livsglæden og livsgnisten (samatha). Vi går altid til træningen med en nysgerrighed på hvad sindet mon laver i dag, og holder øje med alle de små ting der giver glæde og værdi og mening. På den måde er vi med til kultivere den indstilling i hverdagen. Langsomt men sikkert forsvinder den indre regnvejrssky der var så indgroet at vi ikke lagde mærke til den. Bliver meditationen en kamp, bliver hverdagen det også. Vi skal finde den barnlige nysgerrighed og glæde. Kun derigennem kan vi overstråle og smile af alt det tunge der dukker op. Teknikken vi bruger kommer fra budhismen og kan således spores 2.500 år tilbage til Buddhaen Gautama. Han trænede selv meditation hos store meditations mestre på den tid, og sagde at der har været utallige Buddhaer før ham. Men særligt den systematiske træning af sati (mindfullness) tilskrives ham. Jeg afholder workshops hvor man kan lære at meditere og har i perioder ugentlige fællesmeditationer man kan deltage i. Det primære arbejde foregår dog gennem dine egne daglige meditationer. Har du en daglig meditationspraksis og har brug for hjælp i forhold til hvordan du bedst kommer videre tilbyder jeg også mentorforløb.